Mešanje in doziranje dvokomponentnih medijev


Predstavitev aplikacij za integracijo v proizvodnjo


Dvokomponentna dozirna tehnika je namenjena doziranju dvokomponentnih tekočih medijev, kot so:


  • epoksi smola in trdilec
  • poliuretanska smola in trdilec


dvokomponentna dozirna naprava - osnovna izvedba


Princip delovanja: s pomočjo tlačnih zračnih blazin v rezervoarjih medijev dovajamo obe komponenti medija iz rezervoarjev v batni črpalki, ki v predpisanem fiksnem razmerju črpata medij skozi dvojni ventil s srkom v mešalno cev.


Mešalna cev je statično mešalo, ki ima različno število mešalnih elementov, prilagojeno določenemu mediju, ki medij ustrezno zmešajo v homogeno zmes.


Dozirna batna črpalka ima dva bata, za vsako komponento po enega. Volumsko razmerje doziranega medija določimo z razmerjem premera obeh batnic.

Če želimo spremeniti dozirni medij in zato potrebujemo volumskega razmerja med smolo in trdilcem, preprosto zamenjamo en bat, kar je cenovno najugodnejša rešitev za serijsko proizvodnjo. Na ta način je zagotovljeno, da boste dozirno napravo lahko uporabljali dolgo vrsto let.
Dvokomponentna dozirna naprava s kontrolo pravilnosti mešalnega razmerja


Prednosti:

    • takojšnje opozorilo v primeru nepravilnega mešalnega razmerja (že prvi nepravilni izdelek je indikator napake, kar nam zagotavlja 100% kontrolo procesa).
    • avtomatska kontrola velikosti doze s pomočjo elektronske tehtnice
    • povratna informacija tehtnice v krmilni sistem dozirne naprave   

dvokomponentna dozirna naprava s kontrolo pravilnosti mešalnega razmerjapredmet zalivanja na tehtniciDvokomponentno lepljenje vztrajnika in vložka za motocikel


Dozirna naprava za mešanje in doziranje dvokomponentne lepilne paste na obod vztrajnika in vložka za motocikel:


Lepilo je naneseno v obliki klobasice po celotnem obodu znotraj vztrajnika in po zunanji strani vložka. Pri montaži vložka v vztrajnik se lepilo ustrezno razmaže.

Lepilo je pri sobni temperaturi pastozno (visoka viskoznost), zato ga je pred doziranjem potrebno segreti na 60°C.


doziranje lepila na vztrajnik in vložek - v proizvodnjidoziranje lepila na vztrajnikdoziranje lepila na vložek
Dvokomponentno doziranje – zalivanje elektronike


dvokomponentna epoksi smola - zalivanje elektronikeDvokomponentno epoksi smolo injiciramo skozi odprtino v tiskanem vezju, da izpodrinemo zrak, ki je ujet pod tiskanim vezjem.

dvokomponentna epoksi smola - zalivanje elektronikeV drugi fazi doziranja doziramo dvokomponentno epoksi smolo še na zgornjo plast tiskanega vezja.


Zaradi majhne serije je posluževanje z dozirno napravo ročno, sicer bi naredili avtomatsko linijo.